post
Spread the love

Șaorma este o mâncare preparată din felii subțiri, prăjite, de carne (de oaie, pui, curcan, vită) peste care se pun legume proaspete, legume murate și un sos special, întreaga compoziție învelindu-se într-un rulou din clătită sau foaie de pită.

Shaorma este un cuvânt arăbesc, făcut dintr-unul turcesc care înseamnă “rotativ”. Turcii îi zic “doner kebab”, care înseamnă “kebab rotit”.

“Kebab rotit” înseamnă că se punea carnea pe un băţ pe care-l roteai deasupra focului. Şi întrucât era mai greu să ţii băţul respectiv vertical şi să-l supui unui foc lateral, aşa cum se face astăzi, foarte mulţi ani shaorma a fost făcută cu focul jos şi carnea rotită deasupra lui, că la proţapul nostru tradiţional.

Prin secolul al XIX-lea, o familie de turci a venit cu ideea de a schimba metoda de rotire a cărnii în faţa flăcării, de la orizontal la vertical. Astfel că bucătarii au putut să taie carnea mai uşor şi să o gătească mai ușor, pentru că grăsimea se ardea şi se scurgea mai eficient.

Shaorma la lipie este o invenţie mult mai recentă. A fost inventată de fapt în Germania, în anul 1950, de către un turc emigrat acolo și care și-a dat seama că, dacă pune totul în lipie (sau pâine), le este mai uşor clienţilor să ducă mâncarea acasă, iar sosurile nu curgeau pe jos atunci când shaorma era servită.

Vorbind la modul general, shaorma este cel mai sănătos aliment fast-food existent, dacă știi ce ingrediente să adaugi. Iată motivele pentru care spun acest lucru:

  • – frigerea cărnii se face în mod corect, din lateral, astfel grăsimea nu cade pe foc și nu adaugă cărnii produse cancerigene precum se întâmplă la frigerea pe grătar
  • – ingredientele sunt recomandate de către nutriționiști: piept de pui, carne de oaie sau vită, roșii, castraveți murați, varză, ceapă, pătrunjel, iaurt, mujdei, ardei iute, alte condimente
  • – adaugi ce ingrediente dorești
  • – este preparată în fața ta, dacă nu-ți place cum arată un ingredient, îl poți refuza sau poți renunța la comandă
  • este echilibrată din punct de vedere nutrițional.
  • În mod normal, o shaorma are aprox. 800-1000 kcal. Dacă eliminăm cartofii prăjiți și sosurile precum maioneza și ketchup-ul, obținem chiar un aliment dietetic de aprox. 300-400 kcal.
  • Deci, daca poftiti la o shaworma cu de toate, nu stati pe ganduri si faceti-va aceasta placere vinovata!
  • Pentru a gusta cea mai buna shaworma din Ploiesti, nu trebuie decat sa dai un telefon si shawormaria Angy Fast Food, de exemplu, iti aduce shaworma in 30 de minute chiar la tine acasa!